FAQ

Algemeen

Onze activiteiten situeren zich voornamelijk in West- en Oost-Vlaanderen. Echter is het niet uitgesloten om activiteiten in een gebied hierbuiten uit te voeren.

Een 120-tal mensen, waarvan een 15-tal op kantoor.

Wij zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag 8u30 – 12u30 & 13u tot 17u op het nummer 050/55.29.35.

Ons kantoor bevindt zich in de Monnikenwerve 53 te 8000 Brugge, in het industrieterrein Blauwe toren, net achter de Carrefour van het B-park

Voor een afspraak, neem bij voorkeur op voorhand even contact met ons op.

Een offerte is gratis voor particuliere opdrachten.

Een schadebestek (zie ook verder hieronder) of de uitwerking van een concreet concept is wel betalend, per overeenkomst.

Contacteer ons voor meer informatie. 

Bij aanvraag mag je binnen de 7 werkdagen telefonisch een antwoord van ons verwachten, voor het vastleggen van een bezoek ter plaatse.

Een prijsvoorstel wordt vervolgens binnen de 14 dagen na het plaatsbezoek bezorgd.

Voor de opmaak van een schadebestek vragen wij een voorschotbedrag van €250 (excl. btw) alvorens een verantwoordelijke ter plaatse komt.

Aansluitend mag je een uitgebreid schadebestek verwachten.

De prijs voor de opmaak van dit bestek wordt in mindering gebracht van de uiteindelijke facturatie na uitvoering.

 

Operationeel

Wil je onaangename verrassingen vermijden, dan is een goede en grondige voorbereiding cruciaal. Bij verbouwen is het bijvoorbeeld erg belangrijk je woning te inspecteren op problematische zones zoals scheuren, gaten, barsten en vochtproblemen.

Voorts is het doel van je bouw of verbouwing natuurlijk belangrijk: wil je duurzamer wonen (en is energiebesparing dus de factor), of heb je ook meer plaats nodig, een nieuw interieur, …?

FDK helpt je graag met het invullen en beantwoorden van deze vragen en antwoorden, voor een zo vlot mogelijk project.

Bij FDK kunt je dus terecht met je concrete bouwplan. Graag maken wij tijd vrij om jouw project te overlopen. Na deze meeting kunnen wij een gedetailleerde offerte en timing doorgeven.

Neen, onze projectmedewerkers staan u graag technisch bij in het begeleiden en uitwerken van uw project. Indien er ruwbouwmatige aanpassingen nodig zijn, is het mogelijk dat er een bouwvergunning opgemaakt dient te worden door een architect.

Een architect is verplicht voor alle werken waar een vergunning of melding noodzakelijk is. Hoedanook is een architect doorgaans zeer nuttig voor de optimale realisatie van je project; uiteraard afhankelijk van de aard en omvang van de voorziene werken.

Een vergunning en dus architect is niet nodig wanneer je verbeteringswerken aanbrengt: je dakbedekking vernieuwen, buitenschrijnwerk vervangen of de gevelbekleding aanpakken.

Ook voor binnenafwerking geldt dit principe.

Dankzij onze eigen architect, kunnen interieur projecten met de grootste aandacht voor detail van A tot Z worden opgevolgd.

Van je eerste vragen bij concept tot de laatste bij de finishing touches, FDK laat geen enkele kwaliteit van uitvoering aan het toeval over.

Voor begeleiding in de juiste materialenkeuze stellen we graag ons stalengamma ter beschikking. Deze zijn vanzelfsprekend gekoppeld aan de meest geschikte leveranciers, op maat van jouw project.

Zeker bij de combinatie van ondergrond en gelaagde afwerking is het belangrijk dit goed met onze specialisten door te spreken. Dit voor optimaal en duurzaam resultaat.

Het berekenen van een project is een combinatie van verschillende factoren, waarbij de omvang en de aard van de werken uiteraard veel … aan te vullen

Meer dan ooit bepalen ook de materialen het kostenplaatje van een bouw- of renovatieproject. De keuze in houtsoorten (eik, fineer, …), steen (marmer, corian, composiet, …) en afwerkingsmaterialen kunnen een groot verschil maken. 

Bij FDK mag je vanzelfsprekend een zeer gedetailleerde én heldere prijsberekening verwachten in ons voorstel. Een project kan maar goed van start gaan met een perfect zicht op het budget en vertrouwen in de opvolging hiervan tijdens de uitvoering.

Hoe lang een project exact in beslag neemt hangt net zoals de kostprijs af van de omvang en aard. De complexiteit zal met andere woorden de specifieke timing bepalen. Een gemiddelde duur “tussen de 1 en 4 maanden” voor de effectieve in- en exterieurwerken is gangbaar.

Om de totale looptijd van een project, inclusief ontwerp, vergunning, uitvoering tot oplevering, in te schatten kijken we naar een periode van 6 maanden.

Onze office manager staat je steeds graag te woord via 050 55 29 35. Daarnaast kun je ons ook elektronische correspondentie bezorgen via boekhouding@fdk.be

Is de woning ouder dan 10 jaar dan geldt het 6% tarief bij alle binnen- en buitenwerken eigen aan de woning die onroerend wordt door bestemming.

Indien de woning een nieuwbouw of jonger dan 10 jaar is dan is het steeds 21% btw.

Enkele voorbeelden van 6% btw:

  • Sanitair (wc’s, bad, douche, lavabo …) aangesloten op de waterleiding of de riolering, bijhorende vaste badkamerkasten op maat, vaste ventilators en luchtverversers in de badkamer.
  • Nieuwe elektriciteit leggen (leidingen, stopcontacten,…). Voor verlichtingsarmaturen en bijhorende lampen geldt het btw-tarief van 21%, behalve wanneer die armaturen volledig ingewerkt zijn in het plafond.
  • Een elektrische bel, vaste brandalarmtoestellen, vaste alarmtoestellen tegen diefstal, huistelefooninstallatie (indien blijvend verbonden aan de woning).
  • Centrale verwarming of airconditioning met alle toestellen inbegrepen. Voor de levering met plaatsing van kachels, radiators, individuele convectors op hout, kolen, olie, gas of elektriciteit geldt het btw-tarief van 6%. Enige voorwaarden: deze apparaten moeten verbonden zijn met de schoorsteenpijp of met een andere afvoer voor gassen of rook naar buiten en/of ze moeten aangesloten zijn op leidingen voor de aanvoer van energie. Elektrische convectors moeten rechtstreeks en blijvend zijn aangehecht aan de elektrische installatie van het gebouw. Let op, want voor elektrische convectors die enkel via een stopcontact zijn aangesloten, geldt het btw-tarief van 21%.
  • Isolatie van de woning
  • Wand- of vloerbekleding (zoals tegels en laminaat) die wordt vastgemaakt of ter plaatse op maat wordt gesneden volgens de afmetingen van de te bedekken oppervlakte.

  • Een nieuwe schouw of open haard.

  • Een keuken bestaande uit opbergkasten, gootsteen, afzuigkap … Voor inbouwtoestellen zoals een oven, microgolf, kookplaat, gas- of elektriciteitsfornuis, koelkast, diepvriezer, vaatwasmachine, wasmachine en droogkast geldt steeds het btw-tarief van 21%.

  • Opbergkasten die onroerend van aard zijn zoals een scheidingswand tussen twee kamers.

  • Afkrabben en vernissen van parketvloeren.

  • Binnen- en buitenschilderwerken of behangen.

  • Vernieuwen van de voorgevel van de woning door te bepleisteren, er een nieuwe baksteen voor te plaatsen, het mos te verwijderen, opnieuw te voegen of het verwijderen van aanslag op gevels door zandstralen of een andere methode.

  • Luiken, rolluiken en rolgordijnen aan de buitenkant van het gebouw.

  • Een veranda aan uw woning.

  • Een pergola als die onderdeel is van eigenlijke woning. · Een terras dat aan de woning grenst.

  • Een garage of bijkomende garage die deel uitmaakt van de woning als ze gebruikt wordt door de bewoners. · Het vegen van schoorstenen of het ontstoppen van riolen en leidingen.

  • Onderhoudswerken aan liften en aan installaties voor centrale verwarming.

  • Reinigingswerken die de uitvoering van latere onderhoudswerken voorafgaan. Denk aan een reiniging van een te verven gevel of oppervlakte.

  • De betaalde werkuren voor deze renovatiewerken.

  • Het onderhouden en herstellen van bovenstaande werken.